dinsdag 21 januari 2014

Update 21-01-14, 22.55
Ik was bij hem omdat hij een expert is op het gebied van de zorgverzekeraars en ik hoopte dat hij mij een stuk wijzer kon maken. Dat is ook wel gelukt. Ik weet nu dat ik me in Nederland moet gaan inzetten voor een breed basispakket en in Europa voor regels omtrent risicoselectie in de aanvullende verzekering.Zilveren Kruis en Agis gaan fuseren. Ik heb maar even het werk gedaan dat kranten niet doen: dat nieuwe bedrijf heeft straks 3,8 mljoen verzekerden. Zeg maar een kwart van alle verzekerden! En dus een enorme onderhandelingsmacht. Moet de NMa hier niet eens gaan optreden?! Misschien moet al die kleine zorgverleners die nu al in de knel komen dat maar eens aankaarten. In het persbericht staat dat (alleen) de Nederlandsche Bank de fusie moet goedkeuren. Dat kan ik me voorstellen. Zilveren Kruis had (in 2011) 5,1 miljard euro omzet. Agis kan ik niet vinden maar dat zal dan wel ongeveer de helft zijn. Dus samen iets van 7,5 miljard! Dat nieuwe Zilveren Kruis is daarmee dan veel groter dan CZ, dat nu de grootste is met 5,5 miljard omzet. Zilveren Kruis is dus straks echt 'too big to fail.' Hallo NMa? Is dat wel slim?
Update 21-01-14, 15.00
Gisteren bij professor Van de Ven (Erasmus) geweest om te praten over het Nederlandse zorgverzekeringssysteem. Risicoselectie bestaat, zegt hij, en Europese regels belemmeren de overheid om dat in de aanvullende verzekering tegen te gaan. Waar Europa toch al niet goed voor is... De problemen met risicoselectie in de basisverzekering en de aanvullende verzekering zouden we volgens hem kunnen aanpakken door het vereveningssysteem te verbeteren, maar ook dat geeft geen garanties. Willen we dat zorg voor iedereen toegankelijk is, dan moeten we een breed basispakket. 
Ik was bij hem omdat hij een expert is op het gebied van de zorgverzekeraars en ik hoopte dat hij mij een stuk wijzer kon maken. Dat is ook wel gelukt. Ik weet nu dat ik me in Nederland moet gaan inzetten voor een breed basispakket en in Europa voor regels omtrent risicoselectie in de aanvullende verzekering.
Update 21-01-14, 11.15
Hoe groot is de macht van de zorgverzekeraars? Die vraag stelde EenVandaag gisteren. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie in Maastricht, vindt het ‘een verkeerde ontwikkeling’ dat de grote zorgverzekeraars zo ontzettend veel macht hebben. FinanciĆ«le macht. Ze leggen ‘niet heel redelijke eisen’ op aan zorgverleners en zijn wel erg uit op het verlagen van de kosten en het verlagen van de tarieven. Kleine zorgverleners vertellen in de uitzending dat ze wurgcontracten krijgen opgelegd en dat ze moeten wel tekenen, anders hebben ze helemaal niks meer. Het is al zo erg dat een derde van de fysiotherapeuten overweegt te stoppen.
Kijk de item (er zit een lange commercial voor, Wim Groot zit ongeveer op drie kwart)